Excellent Service Award (Akc) pada yang layak

Excellent Service Award atau dalam bahasa melayunya ialah Anugerah perkhidmatan cemerlang.

ditakrifkan sebagai Anugerah Perkhidmatan Cemerlang(APC) merupakan penghargaan Kerajaan kepada kakitangannya yang telah memberi mutu perkhidmatan atau kuantiti sumbangan yang melebihi daripada keperluan tanggungjawab biasa bagi jawatannya. Semua kakitangan Perkhidmatan Awam layak dipertimbangkan bagi APC kecuali pegawai-pegawai yang menjawat Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA).

Pemilihan dari aspek bekerja atau berkhidmat untuk jabatan atau sebaliknya. tran difakulti adalah disebaliknya kerana faktor pemilihan berdasarkan kerja kepada perundingan atau persendirian adalah faktor dimana ia dianugerahkan. jika di lihat dari sudut dalaman kelayakan dari jabatan lain seperti pentadbiran atau pengurusan, semua pekerjaan adalah sama, pemilihan berdasarkan seniority of service. namun di sesetengah fakulti berdasarkan sumbangan luaran yang tidak sesekali menyumbang kepada fakulti adalah layak diterima.

Contoh yang terbaik adalah dijabatan Kesihatan Kedah, dimana menetapkan hanya warga kerja yang tidak merokok akan dipertimbangkan untuk Anugerah Khidmat Cemerlang. bekerja untuk jabatan dan fakulti adalah yang terbaik. warga fakulti kejuruteraan awam kebanyakan (rate) kadar yang dinilai oleh penilai adalah segi keakraban kepada pihak-pihak penilai, ia terus dianugerahkan walaupun ia berkali-kali kerana cable of couple atau cable tie ia terus dianugerahkan sampai bila-bila. Jika faktor demikian akan merosakkan mutu perkhidmatan dan kualiti pada kakitangan yang lain jabatan dan kerajaan.

contohnya

Pengarah Kesihatan Kedah, Dr. Marzukhi Md. Isa berkata, langkah itu diambil bagi membasmi tabiat merokok di kalangan warga kerja jabatan itu adalah kerana “Kita tidak mahu perokok menjadi idola masyarakat. Kita tidak mahu doktor yang sentiasa mengingatkan pesakit tentang bahaya merokok adalah seorang perokok.

“Jadi kita mengambil inisiatif ini supaya mereka (kakitangan kesihatan) mengurangkan pengambilan rokok dan sekali gus berhenti merokok,” katanya kepada pemberita selepas majlis Sambutan Hari Jantung Sedunia peringkat negeri di Hospital Sultanah Bahiyah di sini hari ini.

Ia berbeza di fakulti kejuruteraan awam kerana idola mereka adalah hasil perundingan dan perokok ibarat kata karam singh walia “Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar”. “Kalau tali katakan tali, kalau bukan tali boleh blah!!.

Renung-renungkan supaya ia sebagai pengajaran pada pihak tertentu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: